NIEUW!


Parodontitis, microbiologie, antibiotica, probiotica en prebiotica

Een up-to-date overzicht van de nieuwe inzichten.

De cursus

In de afgelopen jaren hebben we een veel beter inzicht gekregen in de microbiologische aspecten van parodontitis en de effectiviteit van onze behandeling. In deze cursus willen we die graag met behandelaars delen.


Onderwerpen/vragen die aan de orde zullen komen zijn:

  • Parodontitis is een multi-causale ontstekingsziekte met ecologische gevolgen.
  • Heeft het zin om antibiotica te gebruiken? Wanneer wel en wanneer niet?
  • Wat zijn de risico’s en bijwerkingen van antibiotica gebruik?
  • Kunnen microbiologische analyses ons helpen in keuzes tijdens een behandelplan?
  • Begrijpen we, vanuit een microbiologisch perspectief, waarom een behandeling soms niet effectief is?
  • De pathogene parodontitis microflora en associaties met Alzheimer, kanker, diabetes en andere systemische ziektes.
  • Welke nieuwe behandelstrategie worden er wereldwijd ontwikkeld?
  • Zijn er nieuwe idee voor preventie van tandvleesontstekingen?


We zullen ook specifieke casussen behandelen en de cursisten kunnen zelf (vooraf) casussen insturen die we dan zullen bespreken.

Praktische informatie

datum:dinsdag 5 maart 2019

tijd:19:00 - 22:00 uur

locatie:ACTA, Amsterdam

prijs:€ 195,-

De sprekers

Prof. Wim Crielaard PhD

Wim Crielaard obtained a PhD from the University of Groningen in 1989 and is currently employed as professor of Molecular Biology at the Academic Center for Dentistry in Amsterdam (ACTA). He is the head of the Department of Preventive Dentistry in which research is focused on the molecular microbiologic processes that actively sustain Oral Health.


With his co-workers he studies the ecologic complexity of dental plaque in relation to oral health and oral disease. Besides population-composition and population-activity research includes biological signal transduction events leading to dynamic changes in physiology, and hence the beneficial and virulence potential of the oral microorganisms.


He has published more than 100 papers on Molecular Microbiology in the scientific literature. Categories: Preventive Dentistry, Oral Health, Cariology, Oral Microbiology, Molecular Biology

Prof. dr. Bruno Loos
Hoogleraar Parodontologie aan het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) en is voorzitter van de sectie Parodontologie / Orale Biochemie. Loos ontving zijn tandarts bul in Amsterdam, een MSc diploma in de parodontologie aan de Loma Linda University, CA, VS en een Ph.D. graad in orale biologie aan de universiteit van Buffalo, NY, VS. Hij was directeur van het MSc-programma van de ACTA in Oral Health Sciences. Hij is mede-trekker van ACTA's onderzoeksprogramma "Orale infecties en ontstekingen".


Loos is betrokken bij fundamentele onderzoeksvragen gerelateerd aan de immunobiologie van parodontale en peri-implantaire ziekten en mondgezondheid. Zijn klinisch onderzoek richt zich op relaties tussen mondgezondheid en systemische gezondheid, en op klinische studies in de behandeling van parodontitis en peri-implantaire ziekten.