Instaptoets voor de cursus Preventieassistent

Ben jij klaar voor een nieuwe uitdaging binnen jouw beroep als tandartsassistent? Meld je dan aan voor de instaptoets van de cursus Preventieassistent!
De Instaptoets is de toelatingstoets om deel te kunnen nemen aan de cursus Preventieassistent. Ter voorbereiding op deze toets wordt een syllabus met de leerstof verstuurd.


De 9-daagse cursus Preventieassistent (exclusief Instaptoets) leidt tandartsassistenten op tot assistent met aantekening preventie (‘preventieassistent’). De assistent leert zowel klinisch als theoretisch alles over de symptomen van gingivitis en parodontitis, DPSI, pocketstatus, plaque- en bloedingsindex en mondhygiëne-instructie.
Ook supragingivaal tandsteen verwijderen met handinstrumenten en ultrasoon polijsten en fluoride-applicaties komen tijdens de cursus uitgebreid
aan bod.


Het doel van de cursus is het scholen van ervaren en gemotiveerde tandartsassistenten op het gebied van de tandheelkundige preventie en mondhygiëne. Dit in nauwe samenwerking met de tandarts, die een aantal taken op het gebied van preventie wil laten uitvoeren door de tandartsassistent in zijn of haar praktijk.


Tijdens de cursus wordt van de tandarts een actieve coachende rol verwacht. Dit houdt in dat hij/zij een dagdeel aanwezig dient te zijn op de 1e, 5e en 8e cursusdag en in de praktijk de juiste ondersteuning aan de assistent biedt. Voor de uitvoering van de preventietaken is en blijft de tandarts eindverantwoordelijk. De tandartsassistent draagt geen eigen professionele verantwoordelijkheid.


Voorwaarden:

  • De assistent moet werkzaam zijn bij een tandarts of tandartsspecialist
  • De assistent moet de theoretische toets met goed gevolg afleggen
  • De assistent heeft een tandarts uit de praktijk als coach


Alle 9 cursusdagen vinden plaats op een zaterdag in het ACTA te Amsterdam.
Na het behalen van het examen op de 9e cursusdag wordt de assistent ingeschreven in het ‘Register Preventieassistenten’. Er is een mogelijkhei
d tot een her-examen.

De kosten voor de 9-daagse cursus bedragen € 3.150,-
(o.v.b. van eventuele prijswijzigingen).

Cursisten aan het woord:

Cynthia Faber: 'Tot nu toe vind ik de cursus ontzettend leuk en leerzaam. Ik ga met sprongen vooruit, ook in de praktijk! Het leukste vind ik dan ook dat je na iedere cursusdag weer een stukje verder bent. Wat een waanzinnige ervaring!'


Voor Sidney de Graaff is het praktijkgedeelte van de cursus het meest waardevol: 'Ik krijg steeds meer ervaring en zekerheid over het zelf behandelen aan de stoel. Het is alsof je in een echte praktijk werkt.'


Suzanne Moor kan de cursus van harte aanbevelen: 'Zeer professioneel en uitgebreid, genoeg tijd om te oefenen bij het ACTA. Tijdens de colleges is er altijd een mogelijkheid voor vragen tussendoor. De heerlijke lunch wordt geserveerd met een grote glimlach.'


Cursusleider en docent Ellen Zwart:

Voor Ellen Zwart is het belangrijk dat alle assistenten de opleiding verlaten met meer zelfvertrouwen en vertrouwen in het vak van preventieassistent.
'Wat is het toch mooi om de gretigheid en de groei, die de assistenten in de maanden van opleiding maken, te zien en ervaren', aldus Ellen.

Tot slot geeft de docent graag het volgende mee: 'Het vak preventieassistent is één van de mooiste en minst makkelijke binnen de tandheelkundige zorg. Blijf ontspannen en realiseer je dat patiënten geen nanoseconde eerder veranderen dan wanneer zij er klaar voor zijn.'

Algemene informatie
Instaptoets

Datum
vrijdagmiddag 12 april 2019
Tijd

14:00 - 15:30 uur

Doelgroep

tandartsassistenten
Locatie

ACTA, Gustav Mahlerlaan 3004,

1081 LA Amsterdam
Prijs

€ 100,-

Over de docenten

Ellen Zwart
Sinds 2001 is Ellen actief als communicatietrainer in het onderwijs en de gezondheidszorg. Daarvoor heeft ze 25 jaar als mondhygiëniste gewerkt, dus ze kent het klappen van de zweep. Door haar ervaring met allerlei patiënten kan ze eenvoudig een vertaling maken naar de werkvloer. Haar opleiding tot communicatietrainer heeft ze behaald aan het NTI-NLP instituut te Limmen in 1999. Sinds 2010 is ze ook lid van het NTI-NLP gilde voor trainers.
Enthousiasme en betrokkenheid zijn naast gerichte deskundigheid de pijlers waarmee ze de deelnemers tegemoet treedt. Voor haar is het belangrijk dat de deelnemers met een goed gevoel de workshop of training afsluiten en zin hebben om de vaardigheden in de praktijk toe te passen.

Karin Dekker
Karin is in 2001 als mondhygiënist afgestudeerd. Karin werkt sinds haar afstuderen in diverse praktijken, waarbij de nadruk van elk van deze praktijken anders is, zoals parodontologie en kindertandheelkunde.
Van 2001 tot 2015 is Karin werkzaam als docent bij de opleiding Mondzorgkunde, Hogeschool InHolland, Amsterdam. Sinds 2007 verzorgt Karin de cursus (paro)preventieassistente voor Acta Dental Education.
Karin staat sinds 2009 ingeschreven in het Kwaliteitsregister Mondhygiënisten (KRM).

Nick Weightman
Nick is in 1997 als tandarts afgestudeerd in Adelaide, Australië. Hij heeft zijn beroep tot 2010 als algemeen practicus in Adelaide uitgeoefend. Van 2010 tot 2016 is hij docent mondzorgkunde aan Hogeschool InHolland. In 2015, na het behalen van de beroepsinhoudelijke tandheelkunde tentamens voor buitenlandse gediplomeerde tandartsen, is hij BIG geregistreerd en weer werkzaam als algemeen practicus. Tevens is Nick vanaf 2016 parttime werkzaam als tandarts docent bij Orale Radiologie aan ACTA.

Ingrid Wildemann
Ingrid is in 2001 afgestudeerd als mondhygiënist en heeft vervolgens de HGZO docentenopleiding aan de VU Amsterdam gevolgd. Zij heeft altijd het onderwijs met de praktijk gecombineerd, voornamelijk als docent mondzorgkunde bij de Hogeschool InHolland. Zij werkt al jarenlang als mondhygiënist bij een mondzorgpraktijk gespecialiseerd in parodontologie en sinds 2017 als vaste docent bij ACTA Dental Education voor de cursus preventieassistent.

Gracia Koning-Schilder
Gracia Koning-Schilder is in 1996 afgestudeerd als mondhygiëniste aan ACTA Amsterdam. Sindsdien heeft ze gewerkt in algemene praktijk met grote voorliefde voor parodontologie.
Ze is docente bij de Preventiecursus sinds 2000. Ze is ook een paar jaar cursus-coördinator geweest van de Paro-Preventie cursus (van ACTA Dental Education).
Gracia is een Volendamse, getrouwd en heeft 4 kinderen. Houdt van muziek, sport en van paro!